søndag 17. november 2013

Ord til første del av Sult

Bemægtiget - Ta i besittelse, okkupere, tilvende seg.

Hovedpersonen i Sult brukte dette om penger, noe som er det store problemet hans. Han trenger å tilvende seg, altså få tak i penger, for at han ikke skal sulte.


Avhandling - Skriftlig vitenskapelig arbeid som skal gjøre en berettiget til en akademisk grad.

Hele første del handler mer eller mindre om avhandlingen som enten skal bli skrevet, eller har blitt skrevet og venter på betaling. Han kaller det nok en avhandling på grunn av sitt akademiske språk, han kunne også kalt det en artikkel.

 Undgjælde - Måtte gjøre opp for, unngjelde sine synder.

Litt vanskeligere enn de andre, men hovedpersonen føler han har et ansvar ovenfor blant annet tiggeren som ville ha en skilling til melk. Han føler han er forpliktet til å gi han penger, så han pantsetter vesten sin bare for at han skal få melk (han får etterpå et måltid også, men tiggeren er hovedgrunnen).

 Gjenvordigheter - Vansker og/eller prøvelser.

Om det er noe hovedpersonen møter og har i livet sitt er det vansker. Han sliter både med å få mat, jobb og husrom, så det er ingen tvil om at han møter mange "gjenvordigheter".

 Underfundigheter - Noe som blir skjult, ser lur ut med et "underfunderlig smil".

Hovedpersonen er virkelig ikke å bli klok på, og kan virke rett og slett gal til tider. Like fullt virker det som han selv har en hemmelig agenda for seg selv. Dette ordet blir derimot brukt mest om hovedpersonens mistenksomhet mot andre mennesker, de er altså underfundige, og hovedpersonen blir nysgjerrig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar